BACK

 

BERNARD MAYO
Hatsha Baba
P.O.T. Music
Kongolesisk afropop

 

 

Bernard Mayo, musiker och journalist från Kongo, har varit bosatt i Berlin de senaste tio åren. Han har gjort ett par plattor tidigare, och även några prisbelönta musikvideos. Men den här produktionen gör inte riktigt rättvisa åt hans relativt höga nivå som låtskrivare, sångare och gitarrist. Han verkar osäker på vad det är han vill. En dansplatta? Men det är bara en del av låtarna som har den kongolesiska rumbans flyt, som gör att det är svårt att sitta still. Mitt i alltihop kommer en ballad med tysk text: ”So wie wir uns gut verstehen”.

En platta för världsmusiklyssnarna? Men de kommer inte att gilla de programmerade trummorna, som bara nödtorftigt döljs av diverse percussion.

Bernard Mayo har själv producerat plattan tillsammans med Reinhold Weber, som även står för keyboards, programmering med mera. En av gästartisterna är landsmannen Lokua Kanza, som har lånat ut sin röst och på en låt och sitt gitarrspel på en annan. Hade Lokua, flitig anlitad som arrangör av sina kollegor, kunnat bistå med lite rådgivning i den här produktionen hade nog resultatet blivit mer övertygande. För visst har Bernard Mayo talang, och visst finns det många bra låtar - det är ”bara” helhetsintrycket som är tveksamt.

 

Annika Westman