BACK

 

FELIX BALOY

Un Poquito de Fé

Tumi Music

 

Kubansk Son - Buena Vista Music

 

Detta är genuin kubansk musik på allra högsta nivå! Alla elementen finns där: de helvassa blåsarna med trumpeterna i förgrunden, tungt rytmiskt pianospel och mosaiken av rytmer där varje slagverkare håller sej på sin millimeter så att den där perfekta väven bildas. Musiken är verkligen välarrangerad, varierad och enormt svängig!

De flesta spåren klassas som son, en föregångare till salsan. Ett par boleros, en afro-son och en guaracha-son kompletterar urvalet.

Felix Baloy sjöng med Afro-Cuban All Stars under åren efter Buena Vista Social Club och fick del av det genombrott för kubansk musik som den filmen ledde till. 2002 fick han för första gången ett band i eget namn (detta är andra plattan) och jag gläds med honom över att han äntligen har fått det efter över 40 år som sångare. Han fyller sextio just när denna tidning går i press (en riktig junior i Buena Vista-gänget!) men jag måste erkänna att jag tyckte han lät betydligt äldre... Inte för att han låter trött eller så, glöden och känslan finns där i allra högsta grad, men han låter lite pressad. Fast jag vet ju att det här sättet att använda rösten hör till musikstilen, och det är kanske förståeligt om Felix har tagit med sig vanan att stå på en scen och försöka överrösta ett dussin slagverkare och en massa trumpeter (fem på plattan) in i studion.

 

Annika Westman