BACK

 

OSGOOD/SMITH/BLAKE

Hammond Rens

ILK/VME

 

hammondgrooves

 

Danske trumgeniet Kresten Osgood är en hängiven älskare av musikmöbeln nummer ett, hammondorgeln. Här har han bjudit in en av de tyngsta utövarna, som går sina egna vägar: Dr Lonnie Smith, inte att förväxla med Lonnie Liston Smith, keyboardist av mer traditionellt snitt. Nej, här handlar det om ganska fritt spel där trion, vars tredje medlem är tenorsaxofonisten Mikael Blake (f d Lounge Lizards) verkar ha riktigt kul när de ger sej ut på vad som helst, bara det svänger som attan! Ibland vilt, ibland mer cool, groovespel i ordets sanna bemärkelse, lyhört och nyanserat samspel där alla rider på samma rytmiska våg. Det märks att musikerna tycker det är riktigt kul att spela! Sättet de går in i och ut ur varandras spel, byter solon och svarar på varandras fraser är så intressant att man inte märker att många låtar är rejält långa i minuter räknat – långtråkigt blir det aldrig. Ibland kan man tycka att saxen nästan är överflödig, det händer så mycket ändå – men när han kommer in igen är han ändå högst välkommen.

Ungefär hälften av låtarna är Krestens, resten har en spännvidd från Lucky Peterson till Rahsaan Roland Kirk. Via Curtis Mayfield.

Tilläggas bör att detta inte riktigt är en trio eftersom Anders Provis spelar ghostpercussion (vad nu det kan betyda). Och att denna dubbel-CD innehåller 156 minuters musik!

 

Annika Westman