BACK

 

Louis Mhlanga

World Traveller

Sheer Sounds/One World

 

Zimbabwegung

 

Man kan väl säga att Louis Mhlanga bjuder på det bästa av hela södra Afrikas musik, född i Zimbabwe, bosatt i Sydafrika, och med ett rikt kontaktnät i många länder. Inledningslåten Rhumba all the way har flera medlemmar ur Orchestre Baobab som gäster, och på andra låtar medverkar Habib Koité, Mhlangas landsman Oliver Mtukudzi samt Chiwoniso och Busi Mhlongo.

Att han har fått med sig alla dessa stora namn beror på att han är en oerhört respekterad och älskad musiker i södra Afrika, både bland kolleger och publik, något av en legend sedan decennier. På senare år bland annat genom trion Musik Ye Afrika, som är stommen på flera av spåren.

Hans elgitarrspel är mycket njutbart, med en klarhet som gör att det riktigt blänker om det. Det är inte bara det typiskt rena afrikanska gitarrsoundet, utan det är såhär det kan låta när det har vidareutvecklats i många år. På många ställen spelar han också en utmärkt akustisk gitarr, och som flera av sina landsmän använder han mönster från mbira, det som vi ibland på svenska kallar tumpiano. Helheten är en mjukt böljande och rikt varierad musik med influenser från Mhlangas båda hemländer.

 

Annika Westman