BACK

 

Lira gillar!

 

JON HASSELL

Maarifa Street

Label Bleu/CMM

ambient etnojazz

 

När jag hörde Open secret (Paris) från den här plattan i P2 stod tiden still. Musiken försatte mig i ett gränsland både när det gäller geografi och sinnestillstånd. Länge hörs bara Hassells trumpet, några bastoner, en ödslig röst som tycks ropa i öknen. Ett tema bestående av tre toner, och så samma figur en helton lägre ner. Så småningom kommer den tunisiske Youssef Dhafer, mannen med den ödsliga rösten, också in på oud. Och en keyboard som lägger sig nära trumpetens ljud, en akustisk gitarr, en lätt trumrytm långt i bakgrunden. Allra sist hörs bara gitarren tillsammans med några fårbjällror.

Detta är det mest meditativa och hypnotiska stycket, här finns även mer urbana ljudlandskap som rör sig i ett spektrum med Miles elektriska period i ena ändan och ambientmusiken i den andra. Jon Hassell är en inflytelserik musiker. Hans sätt att blanda trumpetklanger och elektronik har inspirerat väldigt många musiker ända sedan 80-talet, t ex Brian Eno, Peter Gabriel och Nils Petter Molvær.

Maarifa Street utgår från liveinspelningar som har fått vistas i studion ett tag, utan att därför bli överproducerade. Med stor finess och ett lätt handlag har Hassell och hans medproducenter skapat en platta där det inte är elektronikan som ligger i förgrunden. Nej, detta är ett ljudlandskap från vad han själv kallar fjärde världen: mycket djupt, existentiellt, utanför alla genrer, hypnotiskt. Lyssning på natten med lampan släckt rekommenderas, så att man helt och fullt kan glida iväg in i det magiska och mystiska landskapet…

 

 

Annika Westman