BACK

 

Ladysmith Black Mambazo: Long Way To Freedom

Heads Up

 

The Mahotella Queens: Kazet

Marabi/Harmonia Mundi

 

 

Sydafrikansk vokalmusik

 

Två av Sydafrikas två största vokalgrupper släpper varsin platta, som har mycket gemensamt, till och med låten Mbube (som sedan blev känd som Wimoweh och ännu mer känd som The Lion sleeps tonight). Ladysmith, som blev internationellt kända genom sitt samarbete med Paul Simon för tjugo år sedan, och redan då hade varit en institution i hemlandet i många år, har bjudit in en massa kända artister som inte bara bidrar med sitt namn utan även tillför musikaliska värden. Taj Mahal t ex som just på ovannämnda Mbube svarar på damsmedernas kör med sin bluesiga röst och lika bluesiga gitarr. Emmylou Harris på Amazing Grace och Melissa Etheridge på Diamonds on the soles of my shoes är andra exempel. Även Zap Mamaa och Marie Daulne medverkar på plattan som är nästan helt och hållet a capella. Men det handlar ändå om typisk sydafrikansk gospelkör med sitt karaktäristiska, lite högtidliga sound. Man får läsa texthäftet för att verkligen fatta att alla dessa personer medverkar, och var de gör det…

Mahotella Queens är också veteraner – de tre damerna startade sin grupp för 40 år sedan! Lyssnar man på båda plattorna efter varandra, känns denna mer omväxlande och livfull.

Hälften av spåren kommer från deras konsert på den stora världsmusikfestivalen i Angoulêmes 2005 med komp av en utmärkt trio: dragspelaren Régis Gisavo, trumslagaren Velis Shabangu och gitarristen Louis Mhlanga.

 

Annika Westman