Textruta:  BACK Textruta: ENGLISH
 

 


LIRA GILLAR!

MESHELL NDEGEOCELLO/THE SPIRIT MUSIC JAMIA

Dance of the infidels

Universal

 

Avantgardesoul

 

Basisten Meshell Ndegeocello går sin egen väg. Förutom gästspel med David Bowie och andra kända musiker har hon sedan debuten 1993 släppt soloplattor vart tredje år i gränslandet mellan funk, soul och avantgarde. Mest känd är Peace Beyond Passion från 96.

Den här gången tar hon ett rejält kliv mot jazzen och har redan väckt rejäl uppmärksamhet inom jazzvärlden med Dance Of The Infidels. Inte bara för att hon har gäster som Jack DeJohnette, Mino Cinelu, Oliver Lake, Kenny Garrett m fl utan framför allt på grund för att det är en mycket spännande platta med unikt sound.

På många låtar spelar Meshell inte bas själv, det sköter Matthew Garrison (son till Jimmy) eller ibland båda tillsammans. Men hon har producerat, komponerat och programmerat, bjudit in den här kombinationen av musiker och på så sätt skapat sitt futuristiska sound. Tre sångerskor, bl a Cassandra Wilson, sjunger var sin låt, resten är instrumentala. T ex den långa Cooking med Gene Lake, son till Oliver men mer känd för sitt pigga trumspel i gränsområdet mellan funk, bop och avantgarde med t ex Steve Coleman.

Det här är ett underbart exempel på vad som kan hända när man öppnar dörrarna mellan de olika rummen i musikens stora hus. Ut väller tonerna och rytmerna och blandar sig, tills alla etiketter blir meningslösa och bara blåser bort...

 

 

Annika Westman

Publicerad i Lira #4/2005