RENÉ SANDOVAL

Action/Reaction

Love Street

 

Kvartettjazz

 

Andra utgåvan från nystartade Love Street bjuder på en ny portion högklassig Malmöbaserad akustisk jazz. Jag tänkte skriva ”skånsk” men det vore väl att ta i, med en chilensk basist som bandledare och kompositör, fransk pianist och amerikansk trummis. Och en skånsk saxofonist.

Det som först väcker uppmärksamhet är de välskrivna och roliga låtarna och det alerta trumspelet. John Arnold studsar runt, och lägger kul små markeringar närhelst tillfälle ges, fast utan överdrifter, med en attack, närvaro och dynamik som förhoppningsvis inspirerar en del av hans mer försiktiga svenska kollegor. Loïc Dequidt överraskar med en rik klangvärld utanför den gängse, USA-influerade, och håller ofta på med ett mycket intressant myller av toner någonstans under ytan. Till exempel efter pianosolot i Try me, när saxen går tillbaka till temat, då flyger Loïc fortfarande omkring som en glad fågel...

Fredrik Kronkvist varierar sig inte mycket i ton och frasering, men desto mer i sina melodier där han ständigt ger sej ut på nya äventyr och tar för sej rejält.

Med alla kompositionerna utom en ur eget förråd visar René Sandoval en hög nivå av musikalisk mognad, och behöver inte hävda sig genom uppvisningsspel. Han gör vad basister ska: bär musiken på sina axlar. Eller rättare sagt fingrar. Ett par solon, annars koncentrerar han sig på drivet och samspelet med sitt band där han tillför en massa extra sväng.

 

Annika Westman