Gerald Toto –Richard Bona – Lokua Kanza:

TOTO BONA LOKUA

No Format! /Universal

 

UNPLUGGED (eller ev. AKUSTISK) VOKALAFRO

Lätt och luftig, fri och lekfull. Det nya franska skivmärket No Format!  inom Universalgruppen har samlat tre musiker för en akustisk produktion med mycket röster, lite percussion, på de flesta låtarna även akustisk gitarr och bas. Inget mer! Richard Bona, superbasisten från Kamerun med den mjuka spelstilen och rösten, känd hos svensk publik för spelningen på Skeppsholmen som sändes på SVT i fjol, har gjort tre soloplattor och spelat med världens jazzelit sen han via Paris hamnat mitt i fokus på New Yorks jazzscen. Lokua Kanza, singer/songwriter från Kongo hamnade även han på svensk TV via en spelning på Urkultfestivalen. Gerald Toto, uppvuxen i Paris, med ursprung från Antillerna, är yngre och mindre känd men platsar väl i sammanhanget.

Varje musiker har skrivit fyra av plattans tolv spår, men röster och ljud blandas till en helhet på hög musikalisk nivå och det är ofta svårt att urskilja vem som gör vad. Förutom när man hör Richard Bonas ypperliga basspel eller Lokua Kanzas röst, som man alltid känner igen från första tonen, oavsett om man lyssnar på Papa Wemba eller någon annan av alla de artister som Lokua har lånat ut sin röst och/eller arrangörstalang till.

När rösterna leker med rytmer och ljud är associationer till Bobby McFerrin oundvikliga. Men plattan har ändå ett helt eget sound, tydligt afrikanskt fast latininfluenserna finns, liksom på Bonas soloplattor. Njutbart!

 

ANNIKA WESTMAN