Textruta: ENGLISHTextruta:  BACK                     

 

JOE ZAWINUL: Midnight Jam
ESC
Zawinulfusion

 

En dubbel-CD med Zawinul live – ingen risk att bli besviken om man gillar herr Z och hans musik. En nästan osannolik syntes av totalt flyt och perfektion. Bandet kommer faktiskt bäst till sin rätt live, eftersom Zawinuls perfektionism balanseras av den nukänsla och puls som dessa musiker är laddade med. Det finns ett enormt driv genom hela plattan, här råder verkligen inga hastighetsbegränsningar men det blir aldrig så snabbt att det slutar svänga och blir stressigt. Etienne Mbappés och Paco Serys sanslösa samspel under bassolot i mitten av ”Two Lines” är ett njutbart exempel på detta.

Helhetssoundet domineras av trummor/percussion, bas och röster. Det finns inga tjocka ljudmattor som brer ut sej över alltihop. Zawinul kommer med sina väl valda inpass, och däremellan är musiken klar och luftig, det blir aldrig för tjockt trots tempot och intensiteten.

I bandet finns inget blås (förutom på de låtar där WDR Big Band medverkar, bl a Z-klassikern In A Silent Way) men rösterna har istället en extra framträdande roll. Förutom sångerskorna Sabine Kabongo (från Zap Mama) och Maria Joao bidrar Mbappé och gitarristen Amit Chatterjee med en hel del leadsång. Sångarnas och synthens röster blandas i fantasifulla klanger från olika världsdelar (både från jordklotet och från herr Z:s egna mystiska universum...)

Diverse gamla bekanta från Weather Report som Victor Bailey, Alex Acuña och Peter Erskine gör några inhopp tillsammans med WDR Big Band, bl a på Badia, klassikern från Weather Report-plattan Tale Spinning.

P2 sände i februari en färsk liveinspelning från Zawinuls klubb Birdland i Salzburg som kommer att ges ut på Z’s nystartade egna bolag BirdJam. En anledning att vänta med att köpa Midnight Jam skulle väl vara att vänta på den nya - om man inte har råd med båda...

 

Annika Westman

Publicerad i Lira